m

Smoothie Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In vulputate tellus justo, at vehicula tortor facilisis sit amet. Aliquam a tortor ac mauris auctor.

m
BySasja

Chia ‘jam’

Soms heb je de behoefte aan wat zoets. Op je broodje (toast), cracker of door de yoghurt. In gewone jam zit veelal zo’n 50% aan toegevoegde suikers. Onnodig als je het mij vraagt. Met dit simpele recept kun jij in een handomdraai je eigen jam op tafel zetten. Echt jam mag het officieel niet heten, een vruchtengelei past misschien beter.

Benodigdheden:

  • 1 handje rood fruit (ik heb hier frambozen gebruikt)
  • Het sap van een 1/2 citroen
  • 1 eetlepel honing (voor vegan: ahorn siroop)
  • 1,5 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel water

How to:

Maal de frambozen samen met het water en het citroensap fijn in een blender of met een staafmixer. Je kunt het helemaal fijnmalen, of er nog wat stukjes in laten zitten mocht je dat lekker (en niet erg) vinden. Vervolgens roer je de chiazaadjes erdoorheen, gevolgd door de honing. Zet nu in de koelkast voor minimaal 1 uur zodat het chiazaad het vocht kan opnemen. In een afgesloten pot (gebruik zo’n leuke weckpot!) kun je de jam tot een week in je koelkast gebruiken.

Waarom chia?

Chiazaden zijn afkomstig van de chia, een plant uit de muntfamilie die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt verbouwd. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje op maanzaad lijken. Door ze in water te weken, ontstaat er een soort gelei.

30 gram chiazaad bevat maar liefst 12 gram voedingsvezels. Dagelijks zo’n 30-40 gram vezels (ADH) binnenkrijgen via je voeding is voor veel mensen een uitdaging. Vezels zijn o.a. goed voor de spijsvertering en je stoelgang. Daarbij verzadigd het goed en is het hierdoor een goede toevoeging in jouw dagelijkse eetpatroon. Je kunt dagelijks een theelepel toevoegen aan je smoothie, je yoghurt of deze bijvoorbeeld verwerken in een recept zoals deze jam.

Voedingswaarde chiazaad (per 30 gram: 2 eetlepels) 

Ga jij de ‘jam’ eens maken? Ik ben benieuwd!

Eet smakelijk!

Liefs,

BySasja