m

Smoothie Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In vulputate tellus justo, at vehicula tortor facilisis sit amet. Aliquam a tortor ac mauris auctor.

m
BySasja

#2 Cut the crap

De dagen worden korter, we zijn sowieso al minder buiten te vinden en pakken weinig dag- en al helemaal weinig zonlicht mee.

Wat doet dit met jouw energielevel?

 

Proberen om aan een nachtrust van 8 uur te komen is een mooi streven want hoogstwaarschijnlijk knap je echt wel op van een flinke nacht doorhalen. In bed dan hè. Maar, slaap je deze uren ook echt allemaal? Of lig je te malen en na te denken over wat er allemaal weer moet de volgende dag?

Er zijn tig factoren welke een invloed kunnen hebben op jouw gemoedstoestand. Slaap speelt hierin een belangrijke rol, maar ook zeker je voeding. Juist nu het weer wat minder wordt en de dagen korter, heeft het ook wel wat: zo ’s avonds op de bank met wat speculaas of warme chocolademelk mét slagroom. We zijn geneigd om meer te eten (oh, en vergeet dat wijntje niet) om het extra gezellig te maken. Niks mis mee natuurlijk maar merk je aan jezelf dat je minder energie hebt en wat suffer wordt? Kijk eens naar jouw voedingspatroon en ontdek of bij jou de ‘snelle koolhydraten’ misschien hun intrede hebben gemaakt.

De snelle koolhydraten zijn ‘ideaal’ voor ons lichaam: ze leveren snel energie, je lichaam hoeft hier weinig moeite voor te doen. Snelle energie gaat echter samen met het snel laten stijgen van je suikerspiegel, gevolgd door een snelle daling. Dit kan zorgen voor een moe, uitgeput en suf gevoel. Helemaal wanneer dit meerdere keren op een dag terugkomt. Vaak ga je na een enorme daling van je bloedsuikerspiegel weer neigen om (snel!) iets te eten om je minder suf te doen voelen. Je snapt het al: we komen in een vicieuze cirkel terecht.

 

Ben je klaar met die lusteloosheid en voel je de winterdip al aankomen?

 

Deze koolhydraten wil je vermijden:

  • Alle ‘witte’ varianten van pasta, rijst en brood
  • Koekjes, snoep, candybars, chocolade (pepernoten)
  • Hagelslag, kokosbrood, vruchtenhagel, chocoladepasta

De betere opties:

  • Alle volkoren varianten van pasta, rijst en brood
  • Volkoren crackers, roggebrood, een handje ongezouten noten, groente en fruit
  • Hüttenkäse, kip- of kalkoenfilet, pindakaas

Soms kan een steuntje in de rug een optie bieden, even weer grip krijgen op jouw voedingspatroon. Als diëtist kijk ik graag met je mee en help ik jou om te kijken naar je eigen voedingspatroon. Wil jij je weer fit voelen? Neem dan nu contact op.